Analysera och uppdatera din musiksamling med Mixmeister

Sedan jag började springa enligt Markus Stålboms direktiv så har jag flera gånger försökt att få till det med kadensen. 180 steg  i minuten ska det vara. Ve den som faller ur takten. Problemet har varit att jag inte har något eget taktsinne och inte äger någon metronom. Musik var ju den naturliga lösningen, men att plocka ut musik i rätt takt var inte det lättaste eftersom mp3-filerna inte hade några ID3-taggar med BPM-info. Man kan ju inte sitta och lyssna igenom låt för låt och ha en metronom bredvid sig för att lista ut takten.

Då fick jag tipset om BPM-analyzer från Mixmeister och laddade ner det. Jag drog och släppte mina låtar i fönstret och vips hade programmet analyserat min musik. Det stod i beskrivningen att programmet skulle uppdatera ID3-taggarna också men det såg jag inte röken av. Jag klickade både höger och vänster, sökte på deras hemsida efter instruktioner, men hittade inget. Jag lade ner projektet några gånger och har kört med andras Spotifylistor och annat. Nu äntligen har jag hittat lösningen på mitt dilemma och kan fixa till mina egna spellistor i iTunes.

För att komma ihåg hur man gör och för att det kan glädja någon annan så lägger jag upp instruktioner nedan:

  1. Ladda ner och starta programmet
  2. Klicka och dra dina musikfiler till det lilla fönstret
  3. Vänta

Programmet har nu uppdaterat dina MP3-filer, men det syns inte iTunes eftersom den tar informationen från iTunesbiblioteket och biblioteket måste uppdateras först. Det kan du göra på två vis.

Vis 1
Högerklicka på låten i iTunes och välj Visa Info. Stäng fönstret igen. Nu har ID3-informationen uppdaterats.

Vis 2
Om du har skannat många låtar eller hela din samling så är det enklast att uppdatera hela iTunesbibioteket. Då klickar du på Arkiv/Lägg till mapp i biblioteket. Välj den mappen där ditt iTunesbibliotek är lagrat. (hur hittar man katalogen med ditt iTunesbibliotek) Klicka OK och vips syns dina BPM-taggade låtar med rätt takt i iTunes.