Befria träningskläderna från stanken

Idag finns många och dyra lösningar på illaluktande träningskläder. Det finns kulor som man lägger i sin träningsbag eller i löpardojorna för att få bort stanken. Man använder silveroxid vid tillverkning av kläder och kallar det ”odorless” kläder. Att våra reningsverk och tvättmaskiner inte pallar silveroxid känner inte klädfabrikanterna till.

Men ärligt talat är det någon som bryr sig om hur man luktar i elljusspåret. Inte ekorrarna och hararna i alla fall. Vissa kanske inte tål sin egen lukt. Problemet är att lukten inte försvinner ens efter tvätt och det här gäller mest syntetkläder har jag märkt. Då är det inte så fräscht att stoppa in dem i garderoben tillsammans med de andra rena kläderna.

Som tur är finns det en billigare och naturvänligare metod. Ättiksmetoden (nä inte Ätkinsmetoden). Den går ut på att du blötlägger dina kläder i en blandning av 24% ättika och vatten innan tvättningen. Alternativt häller du i en halv deciliter ättika i tvättmedelsfacket tillsammans med tvättmedlet. När du tar ut tvätten så kan dina kläder lukta starkt av ättika, men det försvinner när kläderna torkat. Jag blötlägger mina stinkarplagg och tvättar dem efteråt.

Har du någon gång glömt att ta ur tvätten ur maskinen så vet du att kläderna luktar träsktroll om de legat för länge. Du botar det genom att tvätta en gång till fast med ättika.

Du hittar fler tips i Perstorps tipsfolder (PDF 212 Kb)