Varför bränns Brännässlor?

Är den bara elak

Brännässla - Urtica Dioeca
Brännässla – Urtica Dioeca

Ivrig efter första dagen på jobbet efter semestern så drog jag iväg mot St Gertrud för att äntligen logga den. Den här gången hade jag faktiskt sommaren till trots dragit på mig långbyxorna. Syftet med långbyxorna var naturligtvis att skydda mig mot dessa evigt närvarande brännässlorna.

Friskt klampandes med mod i barmen klev jag ut i i terrängen och hoppade till av smärta när en av de förbenade nässlorna hoppade upp och bet mig i vaden. Rakt genom byxorna! Jag svor och skakade förundrat på huvudet. Att man aldrig kan få vara i fred.  Jag hade aldrig varit med om att bli bränd (eg stucken) genom kläderna förut.

Den legendariske militärstrategen Sun Tzu sa att man ska lära känna sin fiende så jag tog en kliv ut i cyberrymden för att söka lite information.

Brännässlan

”Brännässla Urtica dioeca är en flerårig meterhög ört som växer på näringsrik kulturmark i hela landet.  Arten är allmän över hela norden.

Brännässlor är mest kända för rikliga brännhår som många av oss råkat ut för någon gång. Den växer som han- och honplantor, båda har små och grönaktiga blommor som blommar från juli – sept.

Inga nässlor tackOch nu kommer vi till den springande punkten. Vad är det som bränns? Bladen är fulla av brännhår. Dessa  består av en giftkörtel och från det leder ett ihåligt borst som liknar ett fint glasrör med en krökt spets som slutar med en liten kula. När man rör vid brännhåret knäcks det strax nedanför kulan, brottytan blir sned och bildar ett stickredskap likt en kanyl. Det bildas ett fint sår i huden och i såret töms giftkörtelns vätska, ett ämne som innehåller histamin och serotonin och som liknar giftet (myrsyran) hos myror och getingar.”
Läs hela artikeln här