Enklaste viktminskningsmetoden

Generellt sett gillar jag inte att basunera ut mina viktproblem. Dels för att jag i generella termer inte har något viktproblem av rang. Dels för att det är lite för privat. Jag har ätit enligt LCHF-metoden i ett halvår och det har blivit ett fast inslag i mitt liv. Från början frossade jag i nya recept och nya ingredienser. Jag letade febrilt efter olika slags substitut till sådant som jag tidigare åt i mängder; ris, pasta och bröd. Efter att ha provat olika nötbröd, oopsies och annat trams så gav jag helt upp jakten. Det gick inte att byta ut Skogaholmslimpmackan mot något annat. Det var bara att sluta med bröd. Första månaden rasade vikten ganska ordentligt för att sedan stanna på ca fem kilo över min önskade vikt. Flera LCHF-experter har gett mig råd om hur jag ska gå vidare för att nå min ”marathonvikt” men inget av råden hjälpte. Jag stod obönhörligen kvar på samma vikt. Ni som följt min träning ser ju att jag inte heller suttit stilla de senaste månaderna.

I februari var jag på en föreläsning med en forskare som hade en hel del insikter om hur kroppens olika kemiska system fungerar. Han pratade mycket om hälsa och vad man kan göra för att ”leva länge och dö ung”. Alltså hur man blir gammal med hälsan i behåll. I hela konceptet fanns en hälsosam vikt med som en stor komponent.

Jag har under februari och mars följt några enkla förhållningsregler och gått ner två kilo som planerat. Naturligtvis spelar min beslutsamhet in och visst har jag slarvat lite emellanåt, men på det hela taget så har denna ”metod” fungerat bra för mig. Vad är det då för metod? För det första så måste man låta det ta sin tid. Man får inte gå ner mer än ett kilo per månad, annars sänks ämnesomsättningen och förbränningen avstannar.

Steg ett: Bestäm hur mycket du vill väga. Om du väger 90 kilo idag och vill väga 80 kilo så kommer det ta tio månader. Försök inte inbilla dig något annat. Din kropp kommer att sätta stop för dig och du kommer att falla i bantningsfällan. Up ner upp ner som hissen på häktet.

Steg två: Skriv upp i din kalender att du i mars månad ska ha en maxvikt på 90 kilo. I april skriver du maxvikt på 89 kilo. I maj skriver du 88 kg osv. tills du kommer till den månad då du ska ha nått din önskade vikt.

Steg tre: Nu behöver du bara följa några enkla regler.

  • Drick två stora glas vatten före varje måltid.
  • Lägg i från dig besticken efter varje tugga. Dom kommer inte att smita 😉 Låt måltiden ta tid. Det tar runt 20 minuter för hjärnan att fatta att magen är mätt. Lukta på maten innan du börjar äta så kommer mättnaden fortare.
  • Sluta äta när du är mätt. Vi lever i ett I-land så du behöver inte äta upp för att överleva vintern. Ge maten till hunden eller bondens gris om du har dåligt samvete över att slänga mat. Inse att du är vuxen och inte behöver lyssna på dina föräldrars åthutningar om att det ska vara rent på tallriken. Är du mätt så är du.
  • Väg dig varje morgon. Den dag du väger MER än månadens maxvikt så får du bara dricka vatten den dagen fram till nästa dags frukost. Det är en stark motivator kan jag lova. Jag har ännu inte behövt stå ut med det.

Har du provat den här metoden förut? Skulle du våga? Berätta gärna  hur det går.