Hundred Up är den nya löpartrenden

I spåren av barfotalöpning och den nyvaknade Rousseau-anda och ”tillbaka till naturen”-tankar som sprider sig i löparvärlden så har det dykt upp ytterligare en gimmick eller fluga. Personligen är jag för tanken att det är det enkla som fungerar. Ett av mina favoritcitat kommer från ett tillfälle när min kompis Uno (som fortfarande inte är på Facebook) hjälpte mig att lösa ett problem med bilen. Han sa helt enkelt: ”Tänk svårt och det blir svårt”. Således; varför krångla till det.

Därför tänker jag prova den här nya grejen också. Den har fått benämningen Hundred Up och är en enda simpel övning för att simulera löpning och stärka musklerna och finslipa motoriken  mm.

The minor exercise
Övningen går i korta ordalag ut på att stå barfota på plant underlag på stället växelvis lyfta knäna upp till höftnivå. Det ska göras strikt och kontrollerat i balans. Första gången jag gjorde det så gjorde jag 50+50 och det är det som är målet. Viss muskelspänning i höftböjarna uppstod dagen efter, men ingen träningsvärk. Jag ska köra så till slutet på veckan och sedan gå på nästa steg.

The major exercise
Den här delen av övningen utförs exakt som den första, men med lite fart och vikten på framfoten. Fortfarande på stället. Samma sak här med kontroll och balans. Märker man att man inte kan hålla kontrollen och vara strikt så avbryter man.

En fullständig beskrivning av övningarna hittar du på hundredup.com.

Det har startats ett 30-dagars ”upprop” eller en ”challenge” på Facebook som syftar till att utvärdera övningen (eller marknadsföra Natural Running Store).

Dessutom finns ett bra klipp från Naturalrunningstore.com på Youtube nedan.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=by-rbM101XE]