Så känner du dig trygg på löprundan

Det är fortfarande mörkt ute när de flesta som arbetar kommer hem efter en jobbig arbetsdag och får en stund över för en löprunda. I en artikel i Los Angeles Times skriver författaren om nio common-sense säkerhetstips för löpare. Jag vänder mig lite mot när folk använder sunt-förnuft-begreppet i tid och otid. Då har man inte förstått att sunt förnuft bara är sunt och förnuftigt om man delar samma referensram. Det innebär att en person som är uppvuxen på landsbygden har en annan uppfattning om vad som är sunt förnuft kring säkerhet än en person som är uppvuxen i stan. Vid löpning på landsväg i mörker exempelvis är naturligtvis reflexer, pannlampor mm en självklarhet. För den som springer på upplysta löpspår så är det kanske snarare risken att bli överfallen som är prioritet.

Enligt Gavin De Becker, författaren till boken The Gift of Fear så oroar vi oss vanligtvis i onödan. De saker som vi är rädda för kommer till 99 procents sannolikhet inte inträffa. För att skydda oss mot sådant som sannolikt kommer hända har vi vidtagit vissa åtgärder. Vi använder bilbälte. Vi ser oss om innan vi korsar övergångsstället. Vi har lås på ytterdörren och ibland larm för att skydda oss mot tjuvar.

I vilket fall som helst tänkte jag att det kunde vara på sin plats att påminna om säkerhetstänket när ni är ute i spåren. Så här kommer nio tips på hur du kan förebygga riskerna och känna dig mer trygg på löprundorna (eller i största allmänhet).

  1. Lämna lurarna hemma. Många gillar att ha musik i öronen under löppasset. Gärna så högt att det stänger ute andra ljud. Det du kanske inte tänkt på är att det hindrar dig från att upptäcka ankommande faror. Du hör inte om någon eller något kommer upp bakifrån. Du hör inte trafiken.
  2. Om du springer ensam så välj rutter med mycket folk i rörelse. Då har du större chans att kunna påkalla uppmärksamhet om olyckan skulle vara framme.
  3. Tala om för någon när du drar ut och när du planerar att komma tillbaka.
  4. Överväg om du ska använda någon app för att låta någon annan hålla lite koll på var du befinner dig. Har du ett premiumkonto på Runkeeper så kan andra medlemmar följa dig live på dina rundor. Appen Hitta vänner finns som gratis app till iOs.runkeeper_logo_detail.png
  5. Ta med en visselpipa eller personlarm. Vissa rekommenderar pepparspray eller tårgas, men det är viktigt att tänka på att det är straffbart i Sverige och om du använder det mot någon så riskerar du åtalas för misshandel.
  6. Ta med en kompis.
  7. Ha med dig en fulladdad mobiltelefon så att du kan ringa efter hjälp eller stöd och ett extra batteri om du ska vara ute länge.
  8. Håll utkik efter platser som känn olustiga. Märkligt parkerade bilar, buskage där någon kan gömma sig. Håll ut när du springer runt hörn så du hinner se om någon står och lurar.
  9. Lita på dina instinkter. Om du känner att något verkar konstigt eller olustigt så tveka inte att byta sida på gatan eller springa en stor lov runt en person eller en parkerad bil. Strunta i om du verkar underlig eller ohyfsad.

Några andra saker att fundera på i det långa loppet är om du ska gå en självförsvarskurs av något slag. Det finns säkert en hel del för den som är nyfiken. Det handlar inte så mycket om att kunna försvara sig fysiskt genom kamp, utan mer om att vara proaktiv och inte ta onödiga risker.