Språngbenet – en viktig komponent i din löparfot

Ett besök till en osteopat kan vara både läkande och lärorikt. Under min senaste behandling hos Janne Englund i Bålsta så fick jag veta något om sambandet i fötternas ben som kan vara avgörande för min framtida löpning. Kanske till och med svaret på varför jag har haft så ont i foten.

Precis där smalbenet och vadbenet (tibia och fibula) ansluter till foten finns ett litet bensegment som varken hör till foten eller till benet. Det är som en lite klots som har en väldigt viktig funktion i fotens rörelser. Det heter Talus eller Språngben. Det har som uppgift att verka fjädrande och styrande på fotens resterande struktur.

Benen i fötterna kan låsa sig i varandra eftersom de ligger så tätt och är omgivna av så mycket ledband och muskler. Om Språngbenet låser fast eller hamnar i fel läge kan det få stora konsekvenser för fotens funktion i det långa loppet. I mitt fall så visade det sig att Språngbenet hade förskjutits och fastnat en aning längre fram än normalt. Det i sin tur har lett till att de tåben som ansluter till Språngbenet skjutits framåt en bit så att senorna dragits med. Ur denna spänning i senorna har det uppstått en irritation som utvecklats till en inflammation. Det är i alla fall osteopatens teori. Det låter troligt att det kan vara det som är problemet.

Osteopaten lossade på spänningen kring Språngbenet och la det i rätt läge igen. Dessutom kontrollerade han rörligheten i Vadbenets infästning i Smalbenet uppe vid knäet. För om benen nere vid foten rör sig rätt så är det väl bra, men om inte benen rör sig rätt uppe vid knäet så blir det i alla fall fel i längden.