Tortyr för fötterna

Sökordsträffar på Google bildsök

Som jag skrev häromdagen så var jag på stötvågsbehandling i Uppsala. Efter ett kortare samtal med behandlaren på AH Fysioterapi så fick jag dra av mig strumporna och kavla upp byxbenen och lägga mig på mage på en bänk. Maskinen som såg ut som en anabolstinn slagborrmaskin förevisades och jag ställde några nervösa frågor om funktion och annat.

Tydligen så fungerar det så att det är en metallkolv som slår mot vävnaden med upp emot tjugo slag per sekund. Stötvågen som alstras tränger igenom vävnaden upp till fem centimeter in och ”slår sönder inflamationen” och bryter upp vävnaden så att det blir bättre cirkulation och läkningen går lättare.

En läsare undrade hur det kändes efteråt och jag kan säga att det kändes bra. Jag hade fortfarande ont i foten, men inte på grund av behandlingen. Av behandlingen märktes inget. Behandlingen var tämligen smärtsam men helt klart uthärdlig. Behandlingen tog bara runt tio minuter så det överlever man. Svettdropparna trängde dock fram på pannan och som vanligt så började jag garva och skämta när det gjorde som mest ont. Tankarna for till Abu Ghraib och tortyrmetoden som går ut på att slå med käppar under fotsulorna.

Jag tyckte att jag kunde känna att det ”tog” inuti foten och jag ska tillbaka nästa måndag igen. Jag har ingen aning om hur många behandlingar det krävs för att det ska läka ut. Skulle gissa att två till tre behandlingar plus några veckors upptrappning innan man är på banan igen.

Har du några specifika frågor om behandlingen upplevdes så fråga?