Triathlonlarsons koffein-energikaka

Jag hittade Triathlonlarsons blogg på Shapelink och han hade publicerat ett recept på energikaka som jag letat efter. Han har lagt till lite kaffepulver för att få med koffeinet, men det går naturligtvis att utesluta. Den är inte helt LCHF med allt socker men några avsteg får man lov att göra. Dessutom är det ju bra för psyket att få i sig något smaskigt när man är ute på långlöporna.

Förutom själva knäcken så har jag bytt ut havregrynen och det andra kolhydratrika mot nötter och frön. Jag köpte en nötblandning från Lidl och lite makadamianötter,  pumpakärnor, solrosfrön och pinjenötter. Jag mixade ner nötterna till en lagom storlek och sedan fyllde jag på med lite tranbär.

Resultatet blev ett kladdigt block med mycket välsmakande nötigt julgodis som förmodligen kommer att ätas upp innan jag hinner ut på ett långpass. Kaffe gjorde att det smakade lite bränt, men det gör faktiskt inget. Jag tror att jag ska koka upp den till 130 grader istället för 125 grader nästa gång för den blev lite mjuk.


Triathlonlarssons koffein-energikaka:
3 dl socker *
3 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
1,5 dl Nescafé (kaffepulver)
1,5 dl rapsolja
20 dl müsli, havregryn, nötter, russin eller annan fyllning

– Häll socker+sirap+grädde+rapsolja+Nescafé i en stor kastrull
– Koka knäcken i kastrullen så att det bubblar tills knäcken är 125 grader. Det kan ta lång tid.
– När knäcken kokat klart häller du müslin/nötterna i kastrullen och blandar ordentligt
– Häll därefter blandningen på smörpapper och platta till med brödkavel. Ett tips är att pudra smörpapperet med florsocker eller pensla på med olja för det fastnar nåt infernaliskt.
– Skär i lagom bitar och rulla in dem i smörpapper

Vill man göra en fett- och proteinrik bar, kan man byta ut all müsli mot nötter.

* Druvsocker kan också användas, som ger en mjukare konsistens än vanligt socker. Även honung kan användas, vilket ger ännu mjukare konsistens.