Vad är nyttan med reflexväst?

Jag har ett väldigt högt säkerhetstänkande. Jag har aldrig varit utsatt för något grovt våld eller drabbats av någon olycka. Vare sig i yrket eller privat. Det betyder inte att jag inte utsätter mig för risker. Jag har hoppat fallskärm, kört svindlande fort i bil, gjort djupdyk i vrak, klättrat i Alperna, hoppat från broar med bara sele och klätterrep, klättrat på husfasader utan säkring (ja okej det var dumt). Sådana aktiviteter skulle av många kanske anses som  farliga. Den klassificeringen gör man ju utifrån att det ofta sker olyckor och dödsfall i samband med såna aktiviteter. Därför finns också en massa säkerhetsföreskrifter och säkerhetsutrustning för att förhindra olyckor.

Reflexvästprydda småbarn
Reflexvästprydda småbarn

Jag har ställt mig frågan varför så många tycker att det är så viktigt med reflexer när man är ute och springer. Jag kan ju bara se till min egen del och jag har konstaterat att jag inte tänker använda reflexväst eller köpa någon jacka av fluorescerande material. Jag tänker redovisa mina motiv och sedan får vi se om det är någon som har något att säga om det.

Jag resonerar ungefär så här när det gäller min egen säkerhet när jag är ute och springer. Det som kan vara farligt för mig när jag är ute och springer är för det första bilar. De åker fort och de är hårda. Dessutom så har man som bilförare väldigt begränsad sikt i stadsmiljö tack vare undermålig belysning som bländar mer än den belyser närområdet. Det andra som kan vara farligt är mopeder som forsar fram på cykelbanor. Slutligen för sakens skull så kastar jag in några cyklar också som kan vara särskilt farliga om man bor i Uppsala.

Bilar är farliga
Ja men om jag nu tycker att bilar, mopeder och cyklar är farliga för löpare varför har jag inte reflexväst på mig så jag syns då, kan man ju undra. Varför skulle jag? Jag är väl inte så dum så jag springer där bilarna kör. Visst! Det finns de som inte har något val och dom ska ju naturligtvis använda reflexväst om de måste springa bland bilarna. Men inte jag. Nu när det är mörkt på riktigt om kvällarna så behöver jag inte oroa mig för de få cyklister som är ute. Nu har merparten av alla cyklister ställt undan järnhästen för vintern så antalet cyklister är i alla fall så litet så risken att kollidera med en sådan är minimal. Dessutom så är min och cyklisternas hastighet så låg att vi har all tid i världen att hinna uppfatta varandra innan mötet och ta ut vederbörliga säkerhetsavstånd. De cykelbanor som jag springer på har belysning så det finns ingen risk att jag inte ska hinna se en fara eller ett hinder för att kunna väja eller stanna. Att andra långsamtgående trafikanter ska undgå att se mig ser jag som en osannolikhet.

Fler dör
Om man räknar oss löpare som fotgängare så är vi väldigt förskonade från till exempel dödsolyckor i trafiken. I en artikel i Sydsvenskan i augusti i år så står det att dödsolyckorna ökar. Ökningen är förmodligen tillfällig eftersom dödsolyckorna med gångtrafikanter i trafiken har sjunkit från 308 år 1970 till 31 år 2010 (Källa:trafikverket). Dessutom så var merparten av de förolyckade i år över 65 år. Jag tror inte att de var ute och tränade inför Göteborgsvarvet.

Visst skadas det folk i trafiken. Bara i Göteborg så skadades det 183 personer så svårt 2010 att de behövdes läggas in på sjukhus. Frågan är om de hade mått bättre av reflexvästar eller om det ens var mörkt när olyckan inträffade.

Njae, det där med reflexvästar går bort för min del. Värre är det med hundar som man måste springa lovar runt.