Vandra fjäderlätt

Allt sedan jag började vandra och vistas i skog och mark så har utrustning och mat utvecklats på ett helt otroligt sätt. I äldre dagar var man hänvisad till burkmat och tunga ryggsäckar och tält. Vartefter material har utvecklats och tekniken för att ta fram välsmakande och hållbara frystorkade rätter, har många bytt ut sina gamla men hela saker till nyare. Men inte jag.

Titta gärna på klippet på Youtube om hur jag tänkte när jag bytte ut min gamla tunga utrustning mot nyare och lättare.

Jag har bara precis börjat. Det hela började för två år sedan när jag träffade en snubbe på Bruksleden meetup i Västmanland. Han hade en 70 liters ryggsäck som endast vägde knappt ett kilo. Det fascinerade mig men kände ändå att den gamla hårda skolan jag gick igenom på K4 på 80-talet hade satt djupa spår i mig. Det ska vara tungt annars gills det inte.

Vartefter tiden gick så kom jag till insikt om hur viktigt det är för upplevelsen i skog och mark att man inte sliter ut sig i onödan. Därför började jag söka efter olika alternativ för att ersätta min gamla tunga utrustning mot nyare och lättare dito. Målet var att byta ut de tre stora delarna i utrustningen först, dvs. ryggsäck, sovsäck och liggunderlag samt tältet.

Den första detaljen i min utrustning som behövde bytas ut var min ryggsäck. Jag hade något år tidigare köpt en Fjällräven Kajka som var tänkt räcka livet ut och kunna svälja all utrustning som jag kände att jag behövde ha med mig på mina turer. Det jag inte tänkte så mycket på när jag köpte den var förstås hur mycket den väger. Kajkan väger helt tom hela 3 450 gram och kan lasta 75 liter. Den är avsedd för tung last så det är klart att den behöver vara robust, stabil och bekväm. Kajkan bytte jag ut mot en ryggsäck som endast väger 1 008 gram och rymmer 60 liter. En Gossamer Gear Mariposa. Den är tusen gånger mer bekväm att bära än Kajkan. Eftersom den inte rymmer lika mycket så lockas man inte heller att proppa i en massa onödigt i den.

Den andre delen som behövde bytas ut var sovsäcken. Jag hade en gammal North Face Blue Kazoo som jag köpt begagnat på Blocket. Den är tillräckligt varm för mina ändamål men den väger närmare ett och ett halvt kilo. Jag bytte ut den mot en Sea to Summit Spark III som väger endast 665 gram. Dessutom har den en lägre komforttemperatur än den gamla så den kommer garanterat att räcka för vinteräventyren också.

I dagsläget har jag inte hunnit byta ut mitt tält. Det jag använder idag är ett Nordisk tent Telemark LW1. Det är ett enmannstält som är väldigt minimalt. Det saknar till exempel myggnät vilket gör det svårare att få bra ventilation i tältet och samtidigt hålla mygg utanför. Dessutom är takhöjden minimal vilket gör att det inte går att sitta raklång i tältet. De alternativ till tältet som jag tittat på blir alldeles för dyra. Jag hittade dock några kinakopior av riktigt bra enmans lättviktstält på Alibaba.com som verkar lovande. Det tarvar en del research innan jag kan slå till på ett nytt.