Ytlig kyla stoppar smärta i muskler

Att ha ont är inte kul. Nu finns det tydligen enkel bot på det.

Jag börjar få koll på de flesta behandlingsmetoder eftersom jag provat allt mellan himmel och jord. Det finns uppenbarligen områden som jag missat för när jag var hos den senaste massageterapeuten så fick jag hicka. Inte bokstavligen utan bildligt 🙂 Hon ville prova en grej på mig och berättade att ibland kan en muskel som av någon anledning sänder smärtsignaler till hjärnan ”låsa sig” eller ”hänga” sig.

En av musklernas uppgifter är ju att hålla ihop bland annat leder och se till att de inte skadas. Vid en vrickning så drar musklerna ihop sig så att vrickningen inte blir värre. Det kan resultera i att man får muskelskador istället, men det är i alla fall bättre än en bruten fotled. Signalsystemet signalerar alltså att något håller på att gå snett i leden och muskeln drar ihop sig och det gör ont. Den här smärtan kan hålla i sig även efter att ”faran är över” och muskeln läkt. Så ska det ju inte vara. Hjärnan och muskeln fortsätter att tro att det är fara och färde och fortsätter att signalera smärta. Det gör ont trots att man inte gjort illa sig. Du har säkert haft en muskel någonstans som gjort ont när du masserat den och du har trott att den varit stel. Man fortsätter att massera, men det går aldrig över.

Så var det med min extensor digitorum longus (muskeln på framsidan utsidan av smalbenet. Kolla på zygotebody.com). Den hade låst sig. Lösningen var skrämmande enkel.

Dra kylklampen längs muskeln.
Dra kylklampen längs muskeln.

Lösningen var att få muskeln att vakna till. Att snäppa upp sig. Ge den en örfil så den tittade upp och såg att omgivningen inte alls längre var farlig. Terapeuten masserade lite lätt på muskeln. Det gjorde inte superont, bara lite. Sedan tog hon en kylklamp ur frysen och drog den tre gånger längs med muskeln uppifrån och ner. Effekten var omedelbar. Muskeln var smärtfri bara en halv minut efter det. Hon kunde massera utan att det gjorde ont. Detta var i tisdags och jag har fortfarande inte ont.

Sedan provade jag hemma att dra med en kylklamp längs en muskel/fäste i armbågen som har orsakat mig en inflammerad armbåge. Den smärtan är också borta. Nu väntar jag bara på att få prova på frugan också. Hon får vara kontrollgrupp 🙂

Jag frågade terapeuten hur det fungerade. Hon skrattade bara och sa att hon bara visste att det fungerade. Det viktiga är bara att man inte kyler ner vävnaden. Det handlar alltså inte om att på traditionellt vis kyla ner en skada för att minska svullnad. Det tog bara fem till tio sekunder för henne att dra isklampen längs hela muskeln. Man ska bara dra klampen tre gånger.

Det vore intressant om fler kunde prova och lämna kommentarer. Det enda som kan gå fel är att man blir lite frusen.

Lycka till.